Blog

Megeszem, csak ne mozogjon!

Ahogy egyre divatosabbá váltak az ilyen-olyan reform receptek, a vega étrend, a sokszor ehetetlen kosztok, felhígult a gasztronómia. Itthon jóformán nagyítóval keressük a jó magyar kajákat. Na de mitől jó egy étel?


A titkos összetevők


Biztosan ismerjük a magyar népmesét, amiben a királylány azt mondja az apjának, hogy úgy szereti, mint az emberek a sót. Nem véletlen, só az alapja a főzésnek, az hozza ki igazán az ízt. Igen, tudjuk, a só az egészségtelen! Parajdi sót használunk a Pipinél, ami elméletileg egészségesebb az átlagos asztali verziónál - bízzunk benne, nem találnak 10 brit tudóst holnap, akik rámcáfolnak.


A másik titkos összetevő a bors: leveseknél, főzeléknél, pörkölteknél elengedhetetlen.

A jó szegedi paprika a harmadik a toplistánkon, ami alapeszenciája számos ételnek.

A magyar konyhának ez a három fűszere alappillére, és ahogy egyre inkább teret hódítanak a tájidegen kosztok, jobban megbecsüljük az igazi magyaros ételeket.

Követjük a magyar ízvilágot, fűszerezésileg és konyhatechnológiával egyaránt, mert az itthoni közönséget szeretnénk lenyűgözni.


Kifizettem, aztán a mosdóban töltöttem az éjszakát


Nézz meg egy gyroszost: szinte sehol nem használnak bárányhúst. Egyrészt a sertés és marha olcsóbb, másrészt nincs kereslet bárányra itthon. Külföldön répával meg főtt brokkolival eszik a marhapörköltet. Itthon megküld egy taslival a pincér, ha nem kenyérrel eszed.

Angliában minden sarkon van egy török vagy indiai kifőzde, de ott is angol ízlésre szabják a külföldi recepteket. A Fülöp szigeteken rizst adnak a Mc Donald’s-ban, mert csak kevesen esznek sültkrumplit - persze azt is árulnak. 


Azért nem vagyok ennyire elfogult, no para: az olasz kaját nagyon szeretem, a fűszeres, paradicsomos ételeik mind kiválók! A török, kínai ételek nagy része is bejön, a lényeg, hogy ne mozogjon és ne beszéljen vissza, ami a tányéromon van.

Egyszer megkóstoltam az osztrigát a barátaimmal. Ugye a kagyló “tartalmára” rácsöpögteted a citromot, és élve eszed meg. Milyen ízre? Körülbelül egy citromozott halas zseléhez tudnám hasonlítani. Megettem belőle vagy tízet (hát kifizettem!), mindegyiket alaposan megrágtam. Odajött a pincér, hogy egyben kell lenyelni. Mondtam neki, hogy ennyi pénzért, ha akarom, egy hétig rágom!

Végül az este jelentős részét a mosdóban töltöttem csendes magányomban.


Ez kell a népnek!


Akárcsak én, úgy általában a magyar közönség nyitott az újdonságokra, de a tradíciókhoz ezer szállal kötődünk. Nem hiába, a magyar konyha világbajnok! Ezt bizonyítja, hogy a magyaros szendvicsünk a legkelendőbb. A bacont pici hagymával, fokhagymával és barbecue-val megpirítuk, erre megy rá a marhahús, és a sajt. A baconhöz öntünk csemege uborka levet, hogy jobban megtapadjanak rajta a fűszerek, és a baconön szaftburok keletkezik. 

Jövő hónapban debütál a lecsós szendvicsünk, ezzel szintén a piros-fehér-zöld gasztronómia előtt tisztelgünk.


Puszipacsipá kedveskéim!

Szabó Tibor


A Pipitér&Pipipont üzletvezetője, tulajdonosa

Ha szeretnétek még olvasni rólunk, nyomjatok egy tetsziket egy sorral lejjebb!


Megtekintések száma: 349
2019-09-28 13:39:12