Blog

10+1 TANÁCS, HA VÁLLALKOZÁST INDÍTANÁL

1.Kezd el csinálni!

Pofonegyszerűnek hangzik, mégis itt akad el a legtöbb sikeréhes ember. Megvan az ötlet, megvan a vágy, hogy többre vigye, de keresi a kifogásokat. Jó vagy valamiben? Miután végigolvastad ezt a cikket, keress rá a neten, hogy lehetsz sikeres benne! Ha még ötleted sincs, akkor ásd bele magad a vállalkozók világába: szánj napi húsz percet arra, hogy üzleti ötletet keresel, és kétlem, hogy záros határidőn belül ne jönne az a bizonyos szikra! A legtöbb azon múlik, hogy minden nap teszel a céljaidért, vagy még ráér holnap - már tíz éve.


2.Ne várj a szerencsére!

A legnagyobb tévhit a vállalkozással kapcsolatban, hogy a szerencsén múlik. Nekem sem volt milliárdos nagybácsim, aki megvett nekem hat üzletet és a kezembe nyomott egy táskányi lóvét. Engem még emberileg sem támogatott senki, nemhogy anyagilag. Az univerzum nem vonz be semmit, csak a kemény munka hoz sikert! 


3.Ne csak a pénz motiváljon!

A vállalkozókkal tudatalatt mindenki összekapcsolja a menő sportkocsikat és a luxusházat. Persze, az anyagi jóléttel semmi gond, de ne ez legyen a kizárólagos célod. Eleinte a legfontosabb megteremteni a stabilitást, de akinek egyedül a bevétel a számít, nem az alkotás, valamiféle értékteremtés, üzleti siker, az könnyen elbukik. Egy idő után megszokod a pénzt, és nem leszel motivált abban, hogy fejlődj.


4.A jó termék nem elég!

A mi esetünkben például nem annyin áll vagy bukik a siker, hogy jó szendvicset készítünk: odafigyelünk a vendégekre, emberközpontúak vagyunk, és minden üzletünk családias hangulatú. Ne az legyen a célod, hogy egy jó terméket adó vállalkozó legyél a sok közül. Legyél pótolhatatlan!


5.Légy a főnököd!

A nagy szabadság, hogy magad osztod be az idődet, egyben veszélyforrást is jelent, hiszen nincs, aki számon kérje rajtad, mikor kelsz fel, hogy haladsz a munkával. Ha kifolyik a kezed közül az idő, az ügyfeleid/megrendelőid/vendégeid is észreveszik a rendszertelenségedet, végül a megbízhatatlanságod miatt elpártolnak mellőled.


6.Bírd a gyűrődést!

Ha nem lennének buktatói egy vállalkozásnak, minden második ember céget alapítana. Meg kell tanulnod előre számolni a hirtelen távozó ügyféllel, egy nagyobb tőkével rendelkező riválissal, satöbbi. El kell fogadnod, hogy eleinte hatalmas a rizikófaktor, és hónapról hónapra változhat a bevételed, hogy átmenetileg kisebb-nagyobb nehézségek adódnak. Ha úgy látod, hogy gáz van, túl nagy akadályba ütközöl, legyen a lehetőségeid között, hogy eggyel visszalépj - aztán tízszer akkora lendülettel fuss neki, és ugord át!  


7.Jelszó: minőség és korrektség!

Hiszek benne, hogy ha rendes vagy a vevőiddel, a korrektség meghálálja magát. Ha tisztességes üzletember vagy, aki odafigyel, hogy a terméke kifogástalan legyen, és sosem akarod lehúzni a kuncsaftokat, a céged eredményein is meg fog mutatkozni.


8.Tanulj!

Ha azt hiszed, hogy én tíz évvel a Pipi franchise indítása előtt már tele voltam üzleti tapasztalattal, és lediplomáztam Angliában, tévedsz. Interneten olvastam utána a dolgoknak, és marketingkönyvekből tanultam - ajánlom figyelmedbe Wolf Gábort! Muszáj bővítened a tudásodat, mert vannak alapvető szabályok és törvényszerűségek az üzletben, amik rád is vonatkoznak. Minél többet tanulsz, annál kreatívabb és magabiztosabb leszel a területeden. 


9.Hibáztasd magad!

Próbáld a lehető legkevesebbszer másra hárítani a felelősséget. Ha mindig a külvilágot okolod azért, mert nem úgy sülnek el a dolgaid, ahogy tervezted, akkor a megoldáson sem fogsz dolgozni, mert másra mutogatsz. Minden üzleti szituációban látnod kell a saját részedet, amit megtehetsz a pozitív változásért. 


10.Ne hagyd magad lebeszélni!

Az első jele annak, hogy elindultál a vállalkozói életben, hogy az ismerőseid jelentős része hülyének néz. Nem fogják érteni, mióta vagy te ekkora bizniszmen, miért nem jársz el a megszokott pénteki kocsmázásokra, miért nem vagy olyan, mint általában. Továbbmegyek: lesz, aki megpróbálja leszólni a terveidet, próbál elbizonytalanítani, hiába van számos sikersztori a szakterületeden. “Te nem vagy olyan, mint azok az emberek. Ne álmodozz!” Ezt hívjuk karriergyilkosságnak. Onnantól kezdve, hogy nem csak az alkarodra varratod fel, hogy sosem adod fel, és munkát fektetsz a sikeredbe, nincs igazuk. Te csak küzdj, hajts, és dolgozz keményen. Ha nagyon kétségbeesnél, kérdezz tőlünk bátran!


+1. Farkastörvények

Ha lazsálsz, félgőzzel nyomulsz, megelégszel a könnyebb úttal, nem leszel sikeres. Ha halogatod a teendőket, csak a pénzt számlálod otthon, idővel bedöntöd a saját cégedet. Alkalmazottként magyarázkodhatsz a főnöködnek, de vállalkozóként maximum az üres pénztárcádnak, ha nem vagy szorgalmas. A vállalkozás folyamatos küzdés a táplálékláncon, hiába tűnik kívülről egy babarózsaszín mesének. Örök igazság, hogy ne dolgozz együtt valakivel, csak azért, mert a barátod, ha közben teljesen haszontalan a cégedben. Eredményei alapján ítéld meg a önmagadat és a kollégáidat is! A szimpátia fontos, de nem elégséges a közös fejlődéshez. Üzletben nincs barátság, nincs személyeskedés. Ez nem azt jelenti, hogy taposs át az embereken: mindig legyél korrekt, tisztességes, de ha valaki hátráltatja a cégedet, az a munkatárs csak fölösleges kiadással jár. 

Ha nem vagy elég kemény, a nagy cápák leelőznek, és bedarálják a cégedet. Végül egy időtálló javaslat: Hass, alkoss, gyarapíts!

Megtekintések száma: 685
2019-07-16 12:32:36